Wie stereotype ideeën heeft over mannen en kleding mag ze op mij testen. Ik denk dat je een heel eind komt, want ik voldoe denk ik wel aan het beeld van een man die zich niet al te veel interesseert in kleding. Kleding die ik draag moet er goed uit zien, maar moet ook lang mee gaan, lekker zitten, en niet te moeilijk zijn om te vinden. Ik vind het vermoeiend om elke maand (elke week?) stil te staan bij nieuwe kleding. Ik hou niet van winkelen, en al helemaal niet van kleding winkelen. Ik houd niet van harde muziek en van geklungel in een pashokje. En, sorry, veel kledingverkopers zijn heel erg lief en behulpzaam, maar ik word liever alleen gelaten met mijn existentiële twijfels over wat ik wel of niet kan dragen en waar ik me wel of niet lekker in voel.
Kortom: kleding moet niet te veel gedoe zijn. Een bron van dat gedoe is, naast het winkelen, ook gewoon het enorme aanbod aan kleding. In elke winkel zijn honderden mogelijkheden, en ik vind het lastig om te kiezen tussen al die opties. Je kunt varen op je gevoel, natuurlijk. Maar dat zie ik meer als een soort achteraf-criterium: pas nadat ik iets heb overwogen, of zelfs al heb aangetrokken, kan ik zeggen dat het niet lekker voelt (niet goed staat, niet lekker zit, enzovoorts). Ik kan dat gevoel niet gebruiken om van tevoren al een schifting te maken in het kleding-aanbod.
Enter duurzaamheid. Veel, heel erg veel kleding wordt geproduceerd op manieren die het milieu onnodig zwaar belasten. En ontzettend veel kleding wordt gemaakt onder niet al te mensvriendelijke omstandigheden*. Ik zeg niet dat alle kleding waarvan je de herkomst niet goed kent onder erbarmelijke omstandigheden wordt gemaakt. Maar er zijn ook kledingmerken en -winkels die hun best doen om enkel kleding te verkopen waarvan de herkomst bekend is, en waarvan bekend is dat het personeel goed behandeld wordt en dat er gebruik gemaakt wordt van bijvoorbeeld biologisch katoen of milieuvriendelijkere manieren om kleding te kleuren.
En kijk nou, daar heb ik ineens een veel harder criterium te pakken om van tevoren een schifting te maken in kleding die ik overweeg te kopen! Ik beperk me gewoon tot die merken en winkels waarvan bekend is dat ze aan bepaalde eisen aan milieubelasting en werkomstandigheden voldoen. En dat is heerlijk!
Het aanbod aan duurzame (lees: minder schadelijk geproduceerde) kleding is een stuk kleiner dan het aanbod aan kleding waarvan de herkomst onduidelijker is. En het aanbod aan duurzame herenkleding is in verhouding nóg kleiner. Een verkoopster van duurzame dameskleding vertelde ooit dat de markt voor herenkleding sowieso al klein is, en de markt voor duurzame herenkleding nóg kleiner, waardoor zij het een te groot risico vond om het in te kopen. Ondanks dat heb ik een lijst merken verzameld waar ik uit kan kiezen als ik kleding koop. Dit lijstje heb ik o.a. samengesteld met de hulp van de websites Good on you en Project Cece.
Merken waar ik zelf kleding van heb (en blij mee ben):
Merken die ik heb opgeschreven, maar waar ik (nog) niks van heb gekocht: Ably, Allbirds (schoenen), Alternative Apparel, Apolis, Armed Angels, Arthur & Henry, Bluer Denim, Bombas (sokken, buy one give one), Brothers We Stand, Buck Mason, Christopher Raeburn, Columbia (outdoor), Dedicated, Ecoalf, Everlane, Feit (schoenen), Grana, Hiut, Kings of Indigo, Komodo, Monkee Genes, Naadam (diervriendelijk kasjmier), Nau (eerder bekend als UTW, unfuck the world), Nudie Jeans, Oil and Lumber, Oil/Lumber, Oliberte (schoenen), Outdoor voices (sportkleding), Outerknown, Pact, Patagonia (outdoor kleding), Rapunai, Riz (zwemkleding), Saltura, Stand4 (alleen sokken?), The Level Collective, The White T-shirt Company, Todd Shelton, United by Blue, Veja (sneakers), Wynad. Sorry ik ben te lui om hier allemaal linkjes bij te zetten. Zoek ze zelf maar op (via Ecosia!)
Door te letten op duurzaamheid kun je als luie kledingkoper dus een schifting maken in het aanbod. Zulke kleding is over het algemeen wel wat duurder dan 'wegwerpkleding' van bekende grote ketens, maar dat kan ik prima verantwoorden omdat ik sowieso niet veel kleding koop, omdat ik me redelijk bewust ben van wie de echte prijs voor die kleding betaalt, en omdat duurzamere kleding doorgaans ook gewoon van hogere kwaliteit is en dus langer mee gaat. En omdat je net iets vriendelijke voor de planeet bent wanneer je voor dergelijke kleding kiest. (Al is helemaal geen nieuwe kleding kopen nóg vriendelijker. Bezoek eens een vriendelijk naaiatalier of kledingreperateur in de buurt!)
Update eind 2022: intussen heb ik maar liefst twee winkels in Nederland bezocht waar men een complete herenafdeling met alleen maar verantwoord gemaakte kleding heeft. Check Nukuhiva in Utrecht en Loya in Breda.
* Ik stond hier nooit zo bij stil. Tot ik toevallig het eigenlijk best flauwe TV-programma Genaaid zag. In Genaaid gaan een paar jonge (aspirant-)mode-ontwerpers op reis om de herkomst van hun zo geliefde producten te zien. Ze moeten leerlooien zonder bescherming, ze moeten mee-eten met de werknemers van een kledingfabriek (elke dag pap ofzoiets), ze worden onderworpen aan de snoeiharde snelheidseisen in een naaiatelier. Eigenlijk zag ik niks wat ik niet al wist, maar pas nadat ik dit programma zag realiseerde ik me echt wat er aan de hand is. En ik kan niet zonder na te denken kleding kopen waarvan de herkomst onduidelijk is. Lees in dit artikel iets meer over Genaaid.